4 Noiembrie 2013
Iata cum fac eu si de ce functioneaza. Dupa cum spun, “Da un start loviturii”. Chiar daca insistenta in lovituri este o chestie de preferinte, in stilul meu de joc folosesc asta si recomand incercarea acestei miscari. Phil Mickelson este jucatorul care executa cel mai bine aceasta miscare, din intreg turneul US PGA Tour. Prin impingerea mainilor de-a lungul tintei cu cativa centimetri, inainte de a incepe, iti va fi mai usor sa revii la pozitia corecta a mainilor, dupa impact si sa iti mentii balansul, facand mingea sa se miste lin. Aceasta lovitura iti va permite sa fii mai flexibil, si sa nu iti blochezi mana sau sa iti schimbi unghiul de pozitionare. Nici un jucator bun nu permite asa ceva. In final, aceasta lovitura te ajuta sa stabilesti un tempo si un ritm bun, atat de importante in putting, cat si in miscarea de balans intreaga.
21 Octombrie 2013
Incearca sa tii crosa sub control tot timpul, dar mai ales cand te balansezi pe spate. Fiecare din noi are limitele sale fizice. Putem sa indreptam crosa pe spate cu o anumita limita. Trebuie sa mentii o miscare de balans cat mai compacta si in limitele tale fizice. Pentru ca atunci cand te intinzi in timpul balansului pe spate, in minutul in care te lupti cu greutatea in loc sa ramai in controlul ei, te-ai leganat prea mult. Cand mergi prea departe, se intampla ceva: fie iti indoi cotul stang, fie manerul crosei iti aluneca din maini. In orice caz, ai pierdut. Prea indoit sau alunecat, oricum e o idee proasta.
Nu sunt multi jucatori asemenea lui John Daly.
14 Octombrie 2013
“Aseaza-te” la loviturile din bunker. Daca ai privit vreodata jucatorii buni de bunker, ai observat ca cei mai multi dintre ei au o anumita miscare de flexiune a genunchiului. Par ca sunt gata sa se aseze pe un scaun invizibil. Apoi se balanseaza cu o mica miscare a piciorului, folosindu-si mainile pentru a accelera lovitura crosei.
Prin ghemuirea si balansarea bratelor, va fi mai putin probabil sa te ridici sau sa cobori, in timp ce te balansezi. Iti va fi mai usor sa lovesti cu crosa din nisip, acolo unde ai planuit.
Jucatorii profesionisti de golf se inchid la loviturile pe nisip sau trec prin ele. Flexiunea genunchilor asigura lovitura corecta!
30 Septembrie 2013
Cel mai important lucru in lovitura de putting este sa ramai absolut nemiscat. Doar bratele trebuie sa se miste cand lovesti. Pentru a elimina miscarea corpului, eu incerc sa simt momentul loviturii. Imi place sa simt cum umerii si genunchii mei sunt aliniati dupa o axa imaginara, care curge prin mijlocul corpului meu. Aceasta senzatie ma ajuta sa imi mentin o pozitie cat mai echilibrata cand lovesc.
Pastrarea corpului intr-o pozitie cat mai silentioasa este secretul meu nr.1, dar nimeni nu face asta mai bine decat TIGER. Planuieste-ti loviturile cat mai apropiate, ca sa fii sigur ca termini in apropierea gaurii si ca ramai cu un putt ascendent. Mingea care merge in directia ascendenta are cele mai mari sanse sa ajunga in gaura, pentru ca se loveste de un stop. in directia opusa nu se intampla la fel, iar daca lovesti prea puternic e posibil sa ratezi. Cu terenurile netede din ziua de azi, foarte diferite de cele din vremea cand jucam eu, aceste sfaturi au tot mai mult sens.
24 Septembrie 2013
1) Tine capul drept
A fi confortabil cu mingea este un pas important in a-ti mentine o pozitie corecta a capului: daca ai un balans bun si o pozitie ferma a picioarelor, atunci e foarte probabil sa faci asta. Relaxarea este o parte din ea, este important ca miscarile corpului sa fie fluide si sa nu fii incordat. Oricum, este vorba mai ales de concentrare, trebuie sa fii determinat si sa ramai pe pozitii. Daca felul in care tii crosa este un lucru fundamental in golf, atunco sa iti mentii capul drept este al doilea.
2) Incepe puternic cu mana stanga
O data ce mana stanga este ferma pe crosa, este si mai simplu sa aduci mana dreapta. Asa ca fii sigur de pozitia mainii. Manerul crosei de golf trebuie sa treaca diagonal pe palma stanga din dreptul degetului inelar sau al degetului mic. Pozitia asta produce forta in mana stanga, formand un V intre inelar si degetul mare, catre umarul drept. Aseaza palma stanga peste maner si asigura-te ca degetul mare se odihneste pe partea dreapta a manerului. Pentru incepatori, o strangere puternica a crosei cu mana stanga este cea mai indicata. Mai tarziu vor putea sa apuce mai lejer.
O stransoare buna necesita maini puternice, mai ales in zona ultimelor trei degete de la mana stanga. Pentru a avea mai multa forta in aceste degete, strange puternic volanul masinii timp de 10 secunde, de fiecare data cand conduci. Acest exercitiu te va ajuta mai mult decat iti poti imagina.
17 Septembrie 2013
Multi dintre noi, printre care ma numar si eu, iubim sa jucam un meci cu amicii nostri si sa ne incercam din rasputeri sa castigam. Nu conteaza daca miza jocului este o bere rece, cativa dolari sau a 19a gaura, sau orice altceva insignifiant, nimic nu se compara cu senzatia unei victorii pe terenul verde de la Lighthouse Golf.
Indiferent de nivelul la care joci, sunt totusi cateva secrete care te pot ajuta sa castigi mai des. Cei mai buni parteneri de joc sunt constanti si joaca din aproape in aproape, nu se lasa descurajati de loviturile ratate. Cel mai bun exemplu din experienta mea este din vremea cand eram tanar si jucam pentru steagul clubului meu, la un moment dat, i-am zis antrenorului meu, Charlie Earp: “Charlie, vezi cat de strans tine acel jucator crosa? Prea puternic, am sa-l inving imediat!” Imi voi aminti raspunsul lui si peste 30 de ani: “Demi, daca tine crosa atat de puternic si are numarul 1 de handicap, foarte curand va sti cu sa marcheze foarte bine pe terenul de golf.”Avea dreptate, ca intotdeauna de altfel. Am terminat jocul, am pierdut doua treimi din recordul meu din acel an, de 15 victorii si 0 infrangeri. In acel an am avut 18 victorii si o infrangere. Acum ca se apropie Campionatul Clubului Lighthouse Golf Resort iar castigatorul se va decide cu un format de “match play” intre membri, tineti cont de trei sfaturi din partea mea si poate veti castiga cu urmatoarea ocazie.
1) Uita de tot in fata numarului noua
Se spune ca “Masters Tournament” nu incepe inainte de numarul noua de duminica, deoarece se pot intampla atatea pana atunci. Cam in aceleasi cuvinte, un meci nu trebuie sa inceapa (in mintea ta) pana nu ajungi la gaura noua. Pana acolo, joaca golf ca de obicei si incearca sa obtii un scor bun. Fii atent la scorul meciului, indiferent de pozitia ta. Un golf bun este un golf bun, asa ca loveste cat poti de bine si fii natural.
2) Adapteaza
Dupa gaura noua, ia o mica pauza si mananca ceva, apoi reflecta asupra meciului. Daca esti in pierdere, gandeste ce poti schimba. Daca esti aproape sa castigi, continua cu stilul tau de joc si fii atent. De cele mai multe ori nu va trebui sa schimbi ceva la strategia ta. Poate ca adeversarul tau a avut cateva lovituri foarte bune sau doar noroc. Oricum, daca vezi ca ai o problema, acum este timpul sa te adaptezi si sa te concentrezi pe scor. Vei avea destul timp sa te antrezi, acum singurul tau scop trebuie sa fie castigarea a cat mai multe gauri.
3) Loveste cu avant
Acest tip de lovitura nu este mereu usor de executat, dar incearca de fiecare data cand ai ocazia. Daca esti la ultimele gauri, incearca sa lovesti de pe gazon, pentru ca este mai o zona cu mai putina presiune. Incearca sa lovesti mai putin in tee pentru a avea o lovitura mai lunga, unde sa te avanti. Cand mingea va ateriza lejer pe gazon, adversarul tau va incerca sa iti egaleze lovitura.
Nu uita ca jocul alaturi de prieteni sau chiar si de alti jucatori pe care nu-i cunosti poate fi extrem de distractiv, ceea ce face golful atat de atragator. Pune in practica cele trei sfaturi si vei deveni un invingator al clubului. Chiar daca va fi nevoie sa lovesti din ce in ce mai bine, o mentalitate inteleapta te va ajuta sa castigi, de asemenea.
Bafta la meciuri si astept sa ne vedem curand!
10 Septembrie 2013
1) Extinde zona de impact pentru acuratete
Multe lovituri sunt pierdute doar pentru ca jucatorul de golf si-a rasucit incheietura mainii la impact sau a mutat crosa ”pe langa” minge. Pentru a corecta aceste cauze ale loviturile gresite, indreapta capul crosei pe linia traseului mingii, pentru o lovitura mai lunga decat cea obisnuita. Extinderea zonei de impact iti va oferi automat extensia completa a bratului drept, dar si o lovitura de final “a la Henrik Stenson”. (dupa cum obisnuiesc sa imi spuna studentii ”trebuie sa atingem directia antrenorului”). Ma amuza replica lor, insa nu te balansa prea tare pe langa minge, doar ”arunca” capul crosei de-a lungul liniei.
2) Joaca in asa fel incat toate loviturile sa duca spre acelasi punct
Joaca cu crosa care se potriveste cel mai bine situatiei in care te afli. Asa poti conduce toate loviturile spre aceeasi zona din orice unghi ai lovi. Alege crosa in functie de distanta fata de gaura si de conditia terenului.
3 Septembrie 2013
Am observat multe schimbari de-a lungul timpului in golf, iar una dintre acestea este ca invatarea acestui joc a devenit mai complicata. Daca reusesti insa sa faci cateva miscari corecte - cum ar fi sa lovesti mingea fara sa iti rupi incheietura sau sa iti tii capul drept in timpul balansarii, inseamna ca poti juca golf destul de bine, fara efort. Cand eram tanar, antrenorul meu mi-a luat mainile si mi le-a asezat pe crosa, spunandu-mi ”De-acum inainte sa nu schimbi pozitia asta!”! Si teoretic, nu am schimbat-o. Cu toate analizele miscarii de golf, pe care le facem acum, jocul de golf poate parea foarte complicat si deloc distractiv. Mai jos voi scrie trucurile mele preferate din vechile mele carti de golf si cine stie, poate intr-o zi voi scrie acea carte de golf pe care mi-am dorit intotdeauna sa o scriu (atat in limba romana, cat si in engleza, desigur). Sunt convins ca aceste trucuri sunt la fel de bune ca atunci cand le-am invatat eu pentru prima data, asa ca saptamanal, pentru urmatoarele 10 saptamani, va voi scrie cateva trucuri, pe care de altfel, le predau si studentilor mei.
1) Incepe miscarea de balansare FARA a-ti misca incheietura mainii
Incepe lent fiecare miscare de balansare, fara a-ti misca incheieturile. Trebuie sa faci miscare ”dintr-o bucata”, cum s-ar spune. Exerseaza miscarea asta pentru primii 25cm din traseul crosei si asa controlezi practic, balansul. Pornind miscarea in acest mod isi pui in actiune intregul corp, de la picioare pana la umeri.
2) Ramai deasupra mingii la balansul pe spate
Daca la miscarea de balans pe spate, corpul tau se indreapta spre dreapta, trebuie sa contracarezi miscarea la revenire. Aceasta miscare face dificila indreptarea corecta a capului de crosa. Este indicat sa ramai deasupra mingii in timpul miscarii de balans pe spate. Cea mai buna metoda pentru a face asta este sa isi centrezi greutatea pe piciorul stang cand incepi. In acelasi timp ar trebui sa simti o presiune usoara in partea interioara de jos a piciorului drept. Asigura-te ca nu iti pui toata greutatea corpului pe interiorul piciorului drept. Si daca iti ridici corpul atunci cand te balansezi pe spate, la revenire trebuie sa iti cobori pozitia corpului. Asa ca, ramaneti deasupra mingii!