14 Octombrie, 2013

Povestea incepatorului

Data trecuta am povestit despre jucatorul de golf “paranoic”. La Lighthouse Golf Resort avem un nou jucator de golf, care este un “paranoic invers”. Cand am inceput cursurile de golf in aceasta vara, i-am spus noului meu elev: “Felul in care te antrenezi este felul in care vei lupta.”

Intorcandu-ma putin in timp, la experienta mea de golf de la inceputul anilor ‘80, cand am inceput sa devin un jucator foarte bun de golf, jucand de la handicapul 1, sau dupa cum spun europenii, 0.6, imi amintesc cum antrenorul meu obisnuia sa se ia de postura mea neglijenta. De obicei imi spunea asa: “ Nu te pozitionezi corect in balans. Te grabesti, treci printre miscari.” Eu obisnuiam sa ii raspund: “Ce importanta are acum? Nu joc cu nimeni azi, voi sta cum trebuie in weekend, la concurs”. “Iti spun eu de ce conteaza,” raspundea el suparat, “Joci asa cum te antrenezi. Antreneaza-te neglijent si vei juca neglijent. Nu vei juca ferm pana nu te vei antrena ferm.” Am auzit asta iar si iar, de-a lungul anilor. Iar azi, le-o repet si eu elevilor mei.

Nu doar antrenamentul face jocul perfect, ci antrenamentul perfect face totul asa. In aceasta vara au sosit elevi noi din Rusia. Tot in aceasta vara am avut un elev grozav, care in doar cateva lectii a capatat o miscare de balans foarte buna. I-am spus “daca sari acum peste anumiti pasi, ii vei sari si mai tarziu. Taie colturile acum, le vei taia si mai tarziu. Te vei obisnui cu ceea ce faci in majoritatea timpului.” Elevului meu nu i s-a parut atat de dificil golful, deoarece venea din tenis si era deja obisnuit cu disciplina. Sunt destul de multi jucatori care vin din tenis si sunt golfer excelenti acum (de exemplu Dinu Pescariu, Florin Sagarceanu). Dar pentru cei care nu sunt atat de competitivi, precum noii mei elevi, au nevoie de mai mult timp.

Mi-am dorit ca elevii sa se simta confortabil atunci cand intra in primul concurs de golf, la club. E foarte dificil sa vii de unul singur la un club de golf si este un sport si mai dificil ca tenisul. Pasiunea si dedicarea lui pentru golf l-au transformat intr-un jucator foarte bun in doar 3 luni. Modul in care elevul meu s-a antrenat a fost modul in care a jucat in prima lui competitie si pe care a si castigat-o. Atunci cand elevul meu si-a primit premiul la gala de premiere, a marturisit ca a fost socat sa isi auda numele.”Nu am crezut ca voi castiga, am vazut ca printre ceilalti se afla jucatori mult mai buni si care joaca golf de mai mult timp.”

Am inteles atunci ca pentru incepatorii care vin la club si vad atatea fete noi, poate fi destul de intimidant. Dar ceea ce mi-a placut f mult la elevul meu a fost rutina buna de antrenament si mentalitatea de “paranoic invers”. Un “paranoic invers” este cineva care crede ca nu are nimic de pierdut, dar poate castiga tot intr-o competitie. Asa a procedat si elevul meu, nu avea nimic de care sa se teama si tocmai de aceea, a avut un joc de golf exceptional. Mi-am invatat elevul cum sa se relaxeze pentru acest joc, cum sa se increada in propriile lui abilitati si pe mana sa, iar asta l-a oprit din a se concentra pe alte grij sau de a fi distras de la auto-critica.

Pot ajuta jucatorii de golf sa isi imbunatateasca concentrarea, sa se relaxeze la miscarea de balans, sa elimine distragerile de atentie si sa faca fata stresului din competitie. Te pot invata si pe tine sa ajungi in aceasta “zona”, sa folosesti tehnici de relaxare si vizualizare, astfel incat sa fii sigur de tine, sa nu ai asteptari, sa nu iti analizezi fricile in competitie, ci sa poti sa joci cat mai bine, indiferent de situatia in care te afli. Daca poti face o lovitura de putt, lunga de 2 metri pe terenul de putting sau sa lovesti drept o minge, atunci nu ai scuze pentru a nu repeta aceste miscari si sa castigi o competitie, daca iti setezi mintea asa cum trebuie.

Comentarii