Daca esti norocos si vii dintr-o tara cu o traditie bogata in golf, precum SUA, Australia, Marea Britanie sau Irlanda, iti va fi greu sa iti imaginezi locuri, in special in partea dezvoltata a Europei de Est, unde golf-ul de-abia este descoperit.
Bun venit in Europa de Est, Bulgaria si Romania. Si bun venit la provocarea mea!
Sunt un roman cu cetatenie australiana de aproape 35 de ani si mi-am petrecut o buna parte din viata calatorind ca jucator profesionist de golf sau profesor de golf pe tot mapamondul, incercand sa ofer inapoi ceea ce am invatat si sa impartasesc cu ceilalti experienta mea in golf.
Acum sunt pe cont propriu, departe de orasul meu, Brisbane, din Australia. Am ajuns instructor profesionist la Lighthouse Golf Resort in Bulgaria, loc care se afla la o ora de condus din Constanta si 3-4 ore din Bucuresti. Este locul unde vreau sa atrag catre golf cat mai multi romani si bulgari.
Dar este usor de spus si greu de facut.
In aceasta zona este un sport nou, care a atras in mare parte, doar generatia noua de persoane bogate din Romania si Bulgaria. Inca nu este vazut ca un joc pentru publicul general.
Balcic, un resort micut dar atractiv, este situat in mijlocul a trei terenuri de golf, un loc care in trecut era o zona pentru fermele colective din perioada comunista a Bulgariei. Locuitorii din Balcic, Kavarna si Dobrich, care au crescut aici, au fost invatati sa dispretuiasca capcanele vietii burgheze.
In perioada comunista, sporturile de echipa erau importante - prin asta ma refer la sporturi de echipa care sfidau socialismul - in timp ce sporturile individuale, precum golful si tenisul, erau categorizate ca fiind sporturi elitiste, locuri de joaca pentru cei bogati si decadenti.
Prin urmare, ceea ce traim in prezent, este perioada in care prima generatie din Europa Centrala si de Est, descopera golful. In 23 de ani de la caderea comunismului, cursurile de golf au ajuns in locuri ca Polonia, Cehia, Bulgaria, Ungaria si Germania de Est.
Acest fapt nu a atras atentia in Australia (serios, de ce ar fi facut-o?). Da, este interesant sa vezi cum un sport ia nastere in randul oamenilor, mai ales ca multi dintre ei inca mai au parinti sau bunici cu mentalitatea comunista, care nu le inteleg entuziasmul pentru acest sport occidental, GOLF.
Una dintre jucatoarele de succes din LPGA Tour se numeste Jana Peterkova. Nu are foarte multe reusite, dar aceasta jucatore din Cehia stie perfect ce reprezinta acest sport pentru familia ei, care a plecat in Australia inainte de Revolutia de Catifea din 1989, din ceea ce atunci era, Cehoslovacia.
“Tatal meu m-a fortat sa joc golf, ca o forma de rebeliune impotriva regimului comunist”, mi-a spus Peterkova cu ceva timp in urma. “El a crezut intotdeauna ca, dupa revolutie, voi fi cea mai buna jucatoare de golf din tara, ceea ce s-a si intamplat.”
Nu s-au afisat inca multi jucatori ca Peterkova. In ceea ce a fost candva Blocul de Est, golful inca incearca sa razbata, exista regiuni care incearca sa isi creeze o infrastructura pentru golf, unde sa poate forma jucatori profesionisti.
Aici, la Lighthouse Golf Resort, principalul scop este acela de a le face oamenilor cunostiinta cu golful. Exista trei terenuri de golf, unde jucatorii care detin un numar de handicap pot juca. Dar exista, de asemenea, si posibilitatea ca cei doritori sa aiba parte de lectii de golf, teren de golf, analiza video a antrenamentelor si sesiuni unu-la-unu cu instructori de golf.
Incercam sa le oferim incepatorilor primul lor contact cu jocul, sa ii facem sa fie atrasi de acest joc.
Vizitatorii resortului au parte de instructaj si antrenament practic gratis, intre orele 9-10 dimineata. Dar exista ceva si mai bun: publicul general poate veni si se poate bucura de facilitatile clubului contra o taxa de doar 10 euro/zi. Convenabil, nu?
Chiar si clubul in sine are multe competitii, pe care le-am organizat cu sponsori, majoritatea din Romania si Bulgaria. In acest an am inceput seria de Jucatorul Lunii, pentru membrii clubului, pentru ca sunt jucatori foarte buni (cei mai multi sunt romani), care m-au sprijinit mereu in ceea ce am facut sau vreau sa fac. Sunt pe cale sa organizez o organizatie de caritate, afiliata clubului de golf, care sa se concentreze asupra jucatorilor tineri de golf. Mentionez ca sunt foarte multumit de partenerul meu, agentia SmarPoint, care are sediul in Bucuresti. In acest an, m-au ajutat sa dezvolt acest website, pentru a atrage cat mai mult publicul general din Romania si Bulgaria.
Toate lucrurile bune pot incepe de undeva de jos si pot avea succes (in Australia nu prea gandim asa).
Si totusi, daca privesc in parcarea clubului, plina cu marci de masini ca Jaguar, Mercedes Benz, BMW si Audi, imi dau seama ca golful este inca un joc al oamenilor bogati din Bucuresti, Sofia si Constanta, si ca va mai dura ceva timp pana cand se va micsora aceasta distanta dintre cei bogati si cei mai putin bogati - distanta care exista sub diferite aspecte si in alte tari din fostul bloc comunist din Europa.
Este foarte greu sa ajungi la adevaratele talente locale, inca nu am numerele. Dar trebuie ca ei sa isi doreasca sa joace golf si sa isi doreasca sa faca asta ei insisi.
Comentarii