7 octombrie, 2013

Esti un jucator paranoic?

Atunci, ce-ai spune daca te-ai transforma intr-un jucator “invers paranoic”?

“Pentru a juca bine trebuie sa te simti linistit si impacat. Niciodata nu am fost nervos in timpul jocului de golf, pentru ca simteam ca nu am nimic de pierdut, ci doar de castigat.” - Harry Vardon ( de 6 ori Campion Time Open)

Ca profesor, jucator de golf si locuitor al planetei Pamant, am adoptat credinta ca acest loc este un univers prietenos, unde orice si oricine incearca sa ma ajute sa reusesc. Din nefericire, prea multi oameni gandesc exact opusul: sunt paranoici si considera ca oricine le vrea raul. Daca intelegi puterea intuitiei, vei vedea clar de ce ma astept ca lucrurile bune sa mi se intample, iar de obicei asta se intampla. Daca te astepti sa ti se intample doar lucruri rele, atunci nu vei fi dezamagit, pentru ca acestea se vor intampla.

Acest lucru imi aminteste de importanta unei perspective potrivite atunci cand vrei sa joci golf increzator. Un golger paranoic este acea persoana care crede ca i se vor intampla doar lucruri rele. Perspectiva lor este puternic influentata de experientele negative din trecut, care ii vor face sa simta ca au totul de pierdut si nimic de castigat. Golferul paranoic asociaza evenimentele negative din trecut cu diferite partil ale jocului, sau chiar asociaza asta cu intreg jocul, ceea ce face conexiunea si mai puternica. Dupa un timp, acestia pur si simplu simt ca intreg jocul de golf este o conspiratie menita sa le provoace probleme - iar asta este o forma de paranoia.
 
Multi jucatori profesionisti de golf au mentalitatea “invers paranoica”. O persoana cu o astfel de gandire este cineva care crede puternic ca nu au absolut nimic de pierdut, si de aceea este probabil sa castige multe meciuri de golf.
 
Ce fel de golfer esti tu?
 
Tu crezi ca jocul de golf e pentru sau impotriva ta? Este o perspectiva interesanta si neobisnuita, dar folositoare daca iti doresti sa iti dezvolti ideea ca jocul de golf este acolo ca sa te ajte, sa ai o zi excelenta.

Cateva cuvinte de final, tot de la Vardon, cuvinte pe care le-am urmat in viata personala si in golf:
 
“El, care este atat de calm cand este in dificultate iar jocul de golf i se impotriveste, el, care trateaza fiecare noua problema ca si cum ar fi ceva obisnuit, intr-o zi de munca si o intampina totul cu liniste, el este jucatorul care va castiga cel mai des.”

Comentarii