Permiteti-mi sa incep cu putina matematica usoara si despre cum ar trebui sa functioneze sistemul de handicap, dar nu o face. Sistemul depinde de integritatea personala, demnitate, respect si onestitate, dar si de abilitatea de a face calcule aritmetice rare, nu doar in cadrul unui grup de patru jucatori, care vin sambata la clubul meu, ci la nivelul populatiei din blocul de est. Un handicap este ceea ce economistii numesc un “indicator grafic”. Il folosesti ca sa stabilesti termenii de azi ai meciului, dar te bazezi pe rezultatele de saptamana trecuta, luna trecuta sau anul trecut, inainte de operatia de genunchi, lectia scurta de golf cu Demis Papillon sau divort. Deoarece handicapurile sunt updatate o data pe saptamana, iar abilitatea de a lovi decent poate aparea sau poate disparea la fel de repede pe cat iti ia sa te plimbi de la 1-ul green pana la al doilea tee, aproape toate handicapurile din index sunt depasite de realitate.
Exista posibilitatea sa te intalnesti cu trei straini la primul tee, la un curs nefamiliar, sa arunci mingea pentru a alege partentenerii si sa stii ca exista o sansa decenta ca pariul tau de 50 lei sa fie pierdut pana la ultima lovitura, la ultima gaura. Cum asa? Cred ca motivul este ca golful se auto-ajusteaza ca prin magie. Jucatorii care lovesc de mai putine ori decat ar crede ca au nevoie, compenseaza printr-un balans mai bun decat cred ca ar fi capabili, iar jucatorii care lovesc mai des decat ar avea nevoie, reusesc si cateva lovituri la distante considerabile. Si aproape fiecare runda include noroc si ghinion, ceea ce echilibreaza partidele de fiecare data. Un handicap, in orice circumstanta, este o aproximare cruda. Dar acesta este golful. Dupa cum obisnuiesc sa spun: “Jucam golf cu aproximarea unei lovituri perfecte.”
Fara indoiala, orice club de golf are membri cunoscuti pentru handicapurile umflate. De obicei, asta este mai mult o urmare a temperamentului decat a intentiei, unii jucatori se uita la par si vad acolo o sperietoare, in timp ce jucatorii cu un handicap mic sunt cei care uimesc prin scorurile obtinute. Oricare ar fi cauza, am gasit o solutie pentru elevii mei de sambata dimineata. Organizez echipele, uneori aleatoriu, asa incat, pe durata sezonului, fiecare jucator ajunge sa joace cu fiecare, in categoria lui. Asta inseamna ca adeversarul pe care tu il acuzi azi ca isi protejeaza handicapul, ar putea deveni partenerul tau saptamana viitoare. Nu trebuie sa spui “Stiu ca am avut divergentele noastre in trecut, dar daca joci pentru handicapul tau azi, iti infasor crosa de 9 in jurul gatului.”
Cel mai bine este sa te gandesti la handicapuri ca la obstacole de pe teren, si sa iti dai seama, ca intr-un fel sau altul, intr-un meci de golf totul va ajunge afara, la sfarsit.
Comentarii