30 august, 2013

Efort vs Tech

 

 

S-au creat mai multe supozitii in trecut, despre relatia dintre dezvoltarea tehnologica si cum le permite aceasta jucatorilor profesinisti de azi sa ia in deradere cursurile de golf. 

Statisticile nu mint si nu exista dubii in privinta faptului ca media distantelor dintre lovituri se datoreaza, in mare, echipamentelor moderne, dar este de ajuns sa privesti la cei mai buni jucatori de golf de azi si sa observi o tema comuna: atletismul.

Dustin Johnson, Bubba Watson, Tiger Woods, Camilo Villegas, Nicolas Colsearts si Henrik Stenson sunt doar sase exemple de jucatori cu o silueta constanta, care au muncit din greu pentru a ajunge unde sunt.  Nicolas Colsearts si Henrik Stenson sunt modelele mele pentru miscarile de balansare.

Nu doar jocul de golf simte furia pietei hi-tech sportive. Media de viteza in serviciul de tenis, a crescut, conform ATP, la media de 16km/ora, in ultimii 20 de ani, de cand rachetele de lemn au fost inlocuite cu modelele moderne din grafit, folosite azi.

In golf, discutia argumentelor s-a invartit in jurul ideii de interes pentru a moderniza sau nu, echipamentele de golf.

Sunt slab la jocul de tenis, dar am avut ocazia de a juca acest sport de cateva ori in acest an. Oare as castiga mai mult daca as juca doar o data pe saptamana sau daca m-as duce pur si simplu sa imi cumpar cel mai recent model de racheta marca Wilsons? Raspunsul este destul de simplu, iar aceeasi regula se aplica si in golf. 
Este important sa nu uiti ca in fiecare saptamana, din fiecare an, jucatorii profesionisti de golf din toate turneele de golf de pe glob sunt entertaineri. Ei fac parte din industria de entertainment care, a fost si va fi, una dintre cele mai solicitante industrii din lume.

Ideea este ca daca sunt un simplu spectator, platitor de bilet, ma astept ca cei de pe teren sa imi arate ceea ce doar as putea visa.

Privind cum jucatorii profesionisti se straduiesc sa realizeze par-uri si sunt penalizati dupa regulile standard nu echivaleaza cu ceva distractiv pentru mine. Vreau sa vad lovituri fulger, uimitoare si alte trucuri.

Ca si jucator, nu ma deranjeaza sa joc dupa vechile reguli, unde distanta este prietenul tau, deoarece cu siguranta aceste reguli separa barbatii de baieti. Cu aceste prioritati, am reusit sa castig turnee importante. 

Oricum, este evident faptul ca azi, jucatorii de golf profesionisti sunt mult mai buni ca cei din trecut. Rezultatele sunt tot mai bune, mingea ajunge tot mai departe, din motive mai multe decat ”tehnice”. Jucatorii se antreneaza mai mult si fac tot ce este necesar pentru a-si imbunatati abilitatile. Nicio piatra nu ramane nerasturnata in drumul lor spre succes. Pe vremea cand eram doar un jucator, gaura 19 era locul nostru de intalnire, azi jucatorii se intalnesc pe langa sala de forta sau la fizioterapeut, ca sa nu mai zic de antrenorul pentru miscarile de balans sau de coach-ul pentru dezvoltare personala. 

Daca jucatorul obisnuit mi-ar cere un sfat pentru a-si imbunatati jocul, i-as spune doar: exerseaza, exerseaza, exerseaza! 

Comentarii