5 septembrie, 2013

Cine se joaca cu mintea ta?

 

 

Woods si Mcllroy sunt doi dintre jucatorii care si-au disputat si au jucat des cartea intimidarii in competitii. 

Chiar Tiger l-a poreclit pe Rory ” Intimidatorul”, chiar daca cel care si-a asumat rolul acesta mai bine de 15 ani a fost el. 

Tiger a facut la un moment dat o comparatie intre golf si NFL, afirmand ca nu ai nevoie de un tip care are 2m inaltime si 110 kg, de care sa te sperii cand alearga spre tine. Tiger este destul de destept incat sa stie ca exista diverse forme de intimidare. Varianta mentionata de el este evident una cu un factor psihic de intimidare. In golf este vorba doar despre intimidarea psihica si acest factor tinde sa se dezvolte tot mai mult. 

In trecut, mari rivali precum Norman si Nick Faldo, dar si multi altii, precum Steve Elkington, au devenit legendari pentru modul in care inspirau teama competitorilor lor. Alte exemple ar fi Bubba Watson si The Elk. 

Tiger si-a petrecut mare parte din timp, dominand acest sport. Se pozitiona instinctiv pe teren, in asa fel incat partenerul sau de joc sa il poate vedea si sa-i poata simti privirile atunci cand rateaza vreo lovitura. 

De obicei jucatorii tineri si incepatorii sunt genul de jucatori care nu rezista in asemenea situatii, la fel de bine ca restul jucatorilor. Nu ma indoiesc de faptul ca acest sport vine la pachet cu tot cu ideea de intimidare. 

Orice jucator de golf care s-a aflat in prezenta cuiva mai bun sau cu mai multa experienta in acest sport, a fost nervos in acest context. Pentru unii dintre acesti jucatori este nevoie de un singur joc castigat pentru a scapa de emotii, pentru altii insa, poate fi o batalie pe viata. 

Tiger, asa cum este cunoscut, este extrem de atent cu declaratiile sale si rareori a pronuntat vreo parere in legatura cu talentul altui jucator de golf. Un alt aspect al enigmei lui Woods este si faptul ca eu nu l-am auzit vreodata spunand public, vreun pronostic, legat de sansele sale de a castiga competitiile. 

Chiar si in cele mai dificile momente ale sale, se rezuma la ”recastiga reprizele” si ”stai aproape”. Oricine ar putea afirma ca si acest comportament are rolul de intimidare. 

Nu mi-l pot imagina pe Tiger ca fiind intimidat de Rory. 

Ceea ce vad este un barbat de 36 ani cu experienta si pregatire fizica, privind fara emotii un baiat de 23 ani, care joaca golf fara frica de repercusiuni. Este o parte din Tiger care isi doreste sa fi avut si el, inca, capacitatea de a se juca cu libertatea fizica, si de aceea este, dupa parerea mea, invidios pe Mcllroy. 

Tiger a obisnuit sa joace la fel de agresiv si in anii care au urmat, indiferent de privirile pe care Rory decidea sa i le arunce, atunci cand se apropia de o miscare de balans perfecta. 

Parea greu de imaginat ca Tiger se va schimba asa, dupa ce a castigat grand slam-ul carierei la doar 24 ani. 

Expresia pe care o vei auzi cel mai des in golf este ”sase inch intre urechi”, indiferent ca esti la club pentru un ceai sau ca participi la un turneu important de golf. 

Aceea este zona unde orice jucator de golf simte privirile celuilalt, iar la un moment dat, fiecare din noi a simtit acea senzatie. 

Cel mai bun jucator invata doar cum sa se adapteze.

Comentarii