12 septembrie, 2013

Cel mai putin umblat drum

 

In ciuda crizei economice globale, PGA Tour a reusit sa obtina din sponsorizari 7 milioane de dolari pentru o competitie saptamanala. PGA Japonia are un buget de 2-3 milioane de dolari pentru o saptamana, iar Asian Development Tour, un turneu profesionist pentru jucatorii tineri, are 500,000 dolari. PGA Tour este insa marele turneu, un fel de ”Broadway Show” pentru golf.

Premiile financiare si beneficiile pe termen lung continua sa fie mai importante in Statele Unite. Turneul European se apropie, devenind, la nivel regional, din ce in ce mai popular. 

Pentru cei care isi doresc sa devina jucatori de succes in golf, la nivel mondial, Statele Unite sunt tinta lor. Dar ce se intampla cand un jucator ajunge prefesionist si toate visele sale despre a ajunge in America, devin rapid un plan ireal? Din diverse motive, jucatorul de golf descopera ca un asemenea vis este putin mai dificil de indeplinit. In prezent, din ce in ce mai multi jucatori tineri aleg variantele mai sigure. 

Ce inteleg prin varianta mai sigura ?

In cateva cuvinte: zona de confort! Aceasta zona de confort inseamna sa raman in Europa, sa fiu recunoscut intr-un orasel mic, jucand la nivel profesionist, in aceleasi orasele mici, unde un mic-dejun standard costa 5 euro. O alta zona de confort este relativ recentul Challenge Tour. Jucatorii pot castiga premii decente in bani, dar nu suficienti pentru a se intretine din asta. 

Ultima parte a acestei ecuatii este aceea in care jucatorul nostru de golf ajunge in America, participa la cateva mini turnee prin tara, din propria experienta, va pomenesc de "Golden State Tour"  si “Tear Drop Tour” in California.

Aceste mini turnee ii permit jucatorului sa ramana intr-o singura zona, pentru inceput, nefiind nevoie sa calatoreasca mai mult de o ora pentru fiecare competitie. In cazul turneelor "Golden State Tour"  si “Tear Drop Tour”, jucatorii profesionisti sunt vazuti ca cei care joaca in cart-uri de golf, poarta pantaloni scurti, folosesc telemetru si unii chiar asculta radio intre lovituri. Toate aceste detalii te fac sa te intrebi daca chiar asa e golful profesionist ?

Foarte multi jucatori tineri din Europa (UK, Scosia, Irlanda) sau Australia aleg sa mearga in America, pentru ca este un loc confortabil. Limba este aceeasi, rata de exchange este aproape la fel, regulile de condus sunt simple, iar americancelor nu le displace accentul european sau australian. Poate radeti, dar totul e bazat pe fapte reale. 

In anii '80 - '90, cand am jucat eu, era ceva obisnuit ca jucatorii australieni sa joace un program complet de turnee in Asia, din exemplul meu va zic de competitia Johny Walker Cup, cu premii de 500,000 dolari. Un alt exemplu: Thailanda, in acea vreme, sa fii un membru plin PGA insemna sa joci pentru 300 dolari. Ce vremuri!
Jucatorilor care reuseau sa obsina un anume statut, in circuitele de sezon - cum ar fi Web.Com Tour, European Challenge Tour si Japanese Challenge Tour, le era garantat, intr-un fel, si un castig. Iar fiecare din aceste competitii este un indicator despre cum arata viata ”in marele show”. 

Pentru oricine incepe un sezon fara vreun statut sau turneu major jucat (majoritatea jucatorilor de azi), ii sfatuiesc sa participe si sa se acomodeze cu atmosfera golfului profesionist, in Asia sau America. Recomand chiar si The Alps Tour, din Europa, unde poti afla cat de bine te adaptezi rigorilor zilnice, vietii pe drumuri, dar poti avea si sansa de a-ti croi drumul spre European Challenge Tour.

O caracteristica a oamenilor de afaceri de succes sau a jucatorilor de golf buni, pe care am observat-o de-a lungul timpului, este aceea ca nu se tem de schimbare. Ei sunt intotdeauna pregatiti sa accepte noi provocari, cum ar fi sa plece un sezon in tari precum Cambodgia, Vietnam, Maroc sau Kenya, ceea ce scoate la iveala si ce este mai bun din fiecare, pe langa experienta acumulata. 

In plus, jucatorul de golf invata cum sa devina mai independent si sa se descurce cu adversarii intr-o maniera mai calma. Noi, jucatorii profesionisti de golf, suntem foarte norocosi pentru ca avem la dispozitie atatea optiuni pentru a ne alege locul unde sa jucam si desigur, cum sa ne programam agenda de calatorii. 

Comentarii