25 Noiembrie, 2013

Borcanul cu experienta de viata si mingi de golf

Aceasta este o lectie de viata foarte importanta, predata de un profesor de filosofie studentilor sai

Profesorul si-a facut ordine pe birou si a pus cateva obiecte pe el. Unul dintre ele era un borcan mare si gol. A inceput sa umple borcanul cu mingi de golf, pana cand acestea nu mai aveau loc. Si-a privit studentii si i-a intrebat daca sunt de acord cu faptul ca borcanul este plin. Fiecare student a confirmat ca este plin. 

Atunci profesorul a luat o cutie cu pietricele si le-a strecurat in borcanul cu mingi de golf. Pietricele au umplut spatiile goale dintre mingile de golf. Si-a intreabat din nou studentii daca borcanul este plin, iar studentii au confirmat ca este. 

Apoi profesorul a ridicat un saculet cu nisip si l-a turnat usor in borcan. Nisipul a umplut toate spatiile goale dintre mingile de golf si pietricele. Si-a intrebat din nou studentii daca borcanul este plin. Studentii i-au spus ca acum este plin cu totul. 

Intr-un final, profesorul a scos de sub catedra doua sticle cu bere si le-a turnat pe amandoua in borcan, umpland si spatiile dintre granulele de nisip. Studentii au inceput sa rada, intreband cat de departe va merge experimentul. 

Profesorul a asteptat pana cand s-au oprit din ras. “Vreau sa recunoasteti acest borcan ca reprezentand viata voastra”, a inceput el. “Mingile de golf reprezinta lucrurile importante din viata: familia, copiii, sanatatea, prietenii, pasiunile. Daca restul s-ar pierde si ele ar fi singurele ramase, borcanul tot ar fi plin.  

Pietricelele reprezinta alte lucruri importante din viata, precum job-ul, casa, masina. Nisipul - orice altceva. Lucruile mici. Daca pui nisip intai nu mai ramane loc pentru pietricele sau mingi de golf. 

La fel este si in viata. Daca iti consumi toata energia pe lucrurile marunte, nu vei avea loc pentru lucrurile cele mai importante. Acorda atentie lucrurilor importante din viata ta. Bucura-te de timpul petrecut cu familia, Iesi in oras cu sotia. Joaca-te cu copii tai. Va fi intotdeauna timp sa faci curat in casa ori sa te duci la cumparaturi. 

Ai grija de mingile de golf - lucrurile cu adevarat importante. Restul e doar nisip. Sunteti liberi!”

Inainte ca studentii sa paraseasca sala de curs, unul dintre ei a strigat: “Nu ne-ati spus ce reprezinta berea!”

Profesorul a zambit si le-a spus “Imi pare bine ca ai intrebat. Berea arata ca indiferent cat de ocupata pare a fi viata ta, intotdeauna este loc de o bere alaturi de un prieten.”

Comentarii